Порівняльна характеристика клініко-епідемічної ситуації з ко-інфекцією ВІЛ і туберкульозу у м. Києві у передпандемічний період та під час повномасштабної війни у 2022 році

Автор(и)

  • О.В. Вінницька Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, Україна https://orcid.org/0009-0003-4100-1309
  • Л.А. Климанська Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, Україна https://orcid.org/0000-0002-5211-4398
  • О.А. Голубовська Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ, Україна https://orcid.org/0000-0003-3455-8718

DOI:

https://doi.org/10.30978/TB-2023-3-86

Ключові слова:

ВІЛ-інфекція; туберкульоз; ко-інфекція; поширеність; захворюваність; смертність; тестування.

Анотація

Мета роботи — дослідити епідемічну ситуацію в м. Києві із захворюванням, спричиненим вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) і туберкульозом, як провідною опортуністичною інфекцією у 2022 р. порівняно з 2019 р.

Матеріали та методи. Проведено систематичний і статистичний аналіз даних із офіційних статистичних звітів і аналітичних збірників щодо поширеності та особливостей перебігу ВІЛ-інфекції та туберкульозу в м. Києві у 2019 та 2022 р.

Результати та обговорення. Проведено аналіз загальних даних сероепідеміологічного моніторингу поширення ­ВІЛ-ін­фекції, структури шляхів передачі ВІЛ-інфекції. Оцінено рівень CD4-клітин у пацієнтів із вперше діагностованою ВІЛ-інфекцією на момент взяття на облік. Розглянуто захворюваність на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та ко-інфекцію ВІЛ і туберкульозу. Проаналізовано спектр пацієнтів з ко-інфекцією ВІЛ і туберкульозу, які потребували стаціонарного лікування.

Висновки. Відзначено значний приріст диспансерної групи ВІЛ-інфікованих пацієнтів у Києві за 2022 р. за рахунок внутрішньо переміщених осіб. Скорочення тестування призводить до низького рівня виявлення ВІЛ-інфекції. При оцінці структури шляхів передачі встановлено, що хворіють на ВІЛ найбільш соціально активні працездатні особи репродуктивного віку. Більшість випадків ВІЛ-інфекції виявляють на пізніх стадіях імунодефіциту. Туберкульоз залишається актуальною хворобою для хворих зі СНІДом. Зменшення кількості хворих на туберкульоз при збільшенні кількості ВІЛ-інфікованих осіб зі СНІДом може бути пов’язане з недовиявленням туберкульозу у цієї категорії хворих. Актуальною є проблема із забезпеченням медичних закладів сучасними тест-системами для виявлення ВІЛ-інфекції та туберкульозу, а також достатніми медичними потужностями і кількістю фахового медичного персоналу для проведення постійного всебічного моніторингу ситуації із зазначеною ко-інфекцією.

Біографії авторів

О.В. Вінницька, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

Вінницька Олена Володимирівна
к. мед. н., доц. кафедри інфекціійних хвороб

Л.А. Климанська, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

Климанська Людмила Анатоліївна
к. мед. н., асист. кафедри інфекційних хвороб

О.А. Голубовська , Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Київ

Голубовська Ольга Анатоліївна
д. мед. н., проф., зав.кафедри інфекційних хвороб

Посилання

Konstytutsiya Ukrayiny, st. 49.

Serheyeva TA Kruhlov YuV, Maksymenok OV, Kyslykh OM, Martsynovska VA. Epidemiolohichni aspekty sotsialno znachushchykh infektsiy. Klinichna imunolohiya. Alerholohiya. Infektolohiya. 2016;(4):18-28.

[Standarty medychnoi dopomohy «Tuberkuloz». Nakaz Mini­sterstva okhorony zdorovia Ukrainy No.102 vid 19 sichnia 2023 roku]. https://www.dec.gov.ua/wp-content/uploads/2023/01/43243-dn_102_19012023_dod.pdf. Ukrainian.

Tsentr hromadskoho zdorovia MOZ Ukrainy. [Analitychno-statystychni materialy z tuberkulozu]. https://www.phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/tuberkuloz/statistika-z-tb/analitichno-statistichni-materiali-z-tb. Ukrainian.

Tsentr hromadskoho zdorovia MOZ Ukrainy. [Statystyka z VIL/SNIDu. Epidemichna sytuatsiia z VIL-infektsii v Ukraini stanom na 01.04.2023]. https://www.phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/vilsnid/statistika-z-vilsnidu. Ukrainian.

Tsentr hromadskoho zdorovia MOZ Ukrainy. [Statystyka z tuberkulozu]. https://www.phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/tuberkuloz/statistika-z-tb. Ukrainian.

WHO. Global tuberculosis report 2022. 27 October 2022. https://www.who.int/publications/i/item/9789240061729.

WHO. HIV and AIDs. 19.04.2023. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hiv-aids.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-09-20

Номер

Розділ

Епідемічна ситуація