Гематологічні та біохімічні особливості при туберкульозному та бактеріальному лімфаденітах у дітей

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.30978/TB2021-3-15

Ключові слова:

лімфаденіт; гематологічні індекси; показники крові

Анотація

Мета роботи — удосконалити підходи до диференційної діагностики бактеріальних та специфічних туберкульозних лімфаденітів у дітей шляхом виявлення особливостей гематологічних та біохімічних показників крові.

Матеріали та методи. Під наглядом перебували 45 дітей віком від 1 до 5 років зі збіль­шенням лімфатичних вузлів (ЛВ), що проходили лікування в хірургічному відділенні Одеської об­­ласної дитячої клінічної лікарні з 2017 до 2018 р. Пацієнтам оцінювали загальний стан, а також було здійснено забір крові для загального та біохімічного досліджень. Додатково розраховували інтегральні гематологічні індекси імунологічної толерантності організму, а саме індекс співвідношення нейтрофілів і лімфоцитів (ІСНЛ), індекс співвідношення лімфоцитів і моноцитів (ІСЛМ), індекс співвідношення нейтрофілів і моноцитів (ІСНМ), індекс співвідношення лімфоцитів та еозинофілів (ІСЛЕ). Для порівняння з нормою використовували дані цих показників, встановлені у здорових дітей.

Результати та обговорення. Усіх хворих було поділено на 2 клінічні групи. До 1-ї групи (КГ-1) увійшли 25 дітей з лімфаденітом, що виник унаслідок вакцинації БЦЖ, до 2-ї (КГ-2) — 20 пацієнтів з гострим гнійним лімфаденітом. У ході дослідження було встановлено, що стан 75 % дітей КГ-2 був тяжчим, ніж у КГ-1, що клінічно виявлялося вираженими симптомами інтоксикації та місцевими явищами ураження ЛВ.
Оцінювання загального аналізу крові показало, що середня кількість лейкоцитів при специфічному лімфаденіті в більшості (80,8 %) пацієнтів була в межах норми, при гнійному у 71,4 % дітей загальна кількість лейкоцитів мала тенденцію до зростання. Обчислення гематологічних індексів виявили зменшення ІСНЛ, причому при БЦЖ-лімфаденіті він знизився удвічі (до 0,96) порівняно з бактеріаль­ним лімфаденітом (до 1,88), що вказувало на підвищення специфічної імунологічної реактивності в дітей КГ-1. ІСНМ у більшості хворих залишався низьким протягом усього захворювання. Це свідчить про своєчасну активацію макрофагальної системи захисту організму. ІСЛМ при туберкульозному лімфаденіті зростав, при бактеріальному, навпаки, зменшувався вдвічі, що спричинено більш ранньою мобілізацією лімфоцитів як ефекторної ланки імунітету в дітей із БЦЖ-лімфаденітом. ІСЛЕ при всіх формах захворювання мав тенденцію до зростання, що свідчило про переважання реакції гіперчутли­вості уповільненого типу в дітей обох груп.
Аналіз біохімічних показників крові у пацієнтів обох клінічних груп віддзеркалював інтоксикаційні вияви, але не показав чітких розбіжностей у дітей з бактеріальним та туберкульозним лімфаденітами.

Висновки. При специфічному ураженні ЛВ, на відміну від неспецифічного, відмічається клініко-лабораторна картина з відсутністю вираженої лейкоцитарної реакції. Визначення індексів співвідно­шення лейкоцитів крові дає можливість глибше оцінити рівень імунологічної реактивності та загальний стан дитини, що підвищує інформативну цінність клінічного аналізу крові. Аналіз біохімічних по­­казників крові у хворих на специфічний та неспецифічний лімфаденіт хоч і не має специфічної ди­­ференційно-діагностичної цінності, проте є важливим компонентом оцінювання якості лікування та стану пацієнта в цілому.

Біографії авторів

Л.П. Омельян, Одеський національний медичний університет МОЗ України

Омельян Лариса Павлівна
асист. кафедри фтизіопульмонології
65000, м. Одеса, вул. Ольгіївська, 4

Н.А. Мацегора, Одеський національний медичний університет МОЗ України

Мацегора Ніна Анатоліївна
д. мед. н., проф., зав. кафедри фтизіопульмонології

Посилання

Bogadelnikov IV. Limfadenopatii pri infekcionnyh zabolevanijah u detej. Doneck: Izdatel Zaslavskij A.Ju.;2013:224. [іn Rus.].

Zajkov SV. Differencial’naja diagnostika sindroma limfadenopatii. Klinicheskaja immunologija. Allergologija. Infektologija. 2012;4:16-24.[іn Rus.].

Ksіonz ІV. Regіonarnij specifіchnij lіmfadenіt pіslja shheplennja BCZh u dіtej. Pogljad na problemu. Hіrurgіchnij menedzhment. Neonatologіja, hіrurgіja ta perinatal’na medicina. 2012;2:41-45. [іn Ukr.].

Nagornaja NV. Limfadenopatija u detej. Zdorov’e rebenka. 2013;6:166-72. [іn Rus.].

Ostrovskij VK. Pokazateli krovi i lejkocitarnogo indeksa intoksikacii v ocenke tjazhesti i opredelenii prognoza pri vospalitelnyh, gnojnyh i gnojno-destruktivnyh zabolevanijah. Klin lab Diagnostika. 2006;6:50-53. [іn Rus.].

Savenkova MS. Limfadenopatija i limfadenit u detej: diagnostika i lechenie. Trudnyj pacient. 2008;12:5-9. [іn Rus.].

Reuss AM, Wiese-Posselt M, Weimann B, Siedler A, Zuschneid I, Ander Heiden M, et al. Incidence rate of nontuberculous mycobacterial disease in immunocompetent children: a prospective nation wide surveillance study in german. Pediati Infect Dis J. 2009;28(7):642-644. doi:10.1097/INF.0b013e3181978e8e.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-01

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження