Особливості імунного статусу хворих на мультирезистентний туберкульоз легень після застосування режимів лікування з бедаквіліном та лінезолідом

Автор(и)

  • Н.Є. Лаповець Науково-­дослідний інститут епідеміології і гігієни Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, Ukraine
  • О.А. Ткач Науково-­дослідний інститут епідеміології і гігієни Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, Ukraine
  • І.Л. Платонова Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, Ukraine
  • Л.Є. Лаповець Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, Ukraine
  • В.М. Акімова Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30978/TB2021-3-30

Ключові слова:

імунний статус, мультирезистений туберкульоз легень, бедаквелін, лінезолід.

Анотація

Мета роботи — дослідити імунометаболічний гомеостаз у хворих із новими та повторними випадками деструктивних форм мультирезистентного туберкульозу (МРТБ) легень після застосування режимів лікування з бедаквіліном і лінезолідом.

Матеріали та методи. Проведено клініко-лабораторне обстеження 175 осіб, хворих на МРТБ легень (89 хворих із новими випадками та 86 хворих із повторними випадками деструктивних форм МРТБ). Обстеження проводили до лікування та після застосування режимів лікування з бедаквіліном і лінезолідом.
У всіх обстежених осіб визначали кількість лейкоцитів (L), підраховували лейкоцитарну формулу, вміст популяцій і субпопуляцій лімфоцитів із використанням моноклональних антитіл до CD3+, CD4+, CD8+, CD19+, CD23+, CD56+ у реакції непрямої імунофлюоресценції з антитілами, міченими ФІТС. Кількісне визначення імуноглобулінів проводили методом радіальної імунодифузії в гелі. Рівень ЦІК визначали спектрофотометричним методом за преципітацією в поліетиленгліколі.

Результати та обговорення. У хворих із новими випадками деструктивних форм МРТБ легень до лікування виявлено реакції гіперчутливості першого та четвертого типів, виражену активацію гуморальної та кілерної ланок імунітету. У хворих із повторними випадками деструктивних форм МРТБ до лікування наявні виражені реакції гіперчутливості четвертого типу та активація гуморальної та кілерної ланок імунітету.
У хворих із новими випадками деструктивних форм МРТБ легень після застосування режимів лікування з бедаквіліном і лінезолідом наявні реакції гіперчутливості першого та четвертого типів, активація гуморальної та кілерної ланок імунітету. У хворих із повторними випадками деструктивних форм МРТБ після застосування режимів лікування з бедаквіліном і лінезолідом виявлено виражену реакцію гіперчутливості першого типу та активацію кілерної та гуморальної ланок імунітету.

Висновки. У хворих із новими випадками деструктивних форм МРТБ легень до лікування виявлено Т-клітинний імунодефіцит, що виражається зниженням рівня Т-лімфоцитів (в 1,7 разу відносно показника норми) та Т-хелперів (удвічі нижче норми). У хворих із повторними випадками деструктивних форм МРТБ до лікування виявлено Т-клітинний імунодефіцит із вираженим зниженням рівня Т-лімфоцитів (в 1,8 разу від показника норми) та Т-хелперів (в 1,8 разу нижче норми). У хворих із новими випадками деструктивних форм МРТБ після застосування режимів лікування з бедаквіліном і лінезолідом виявлено активацію Т-клітинної ланки імунітету за рахунок зростання рівня Т-супресорів. У хворих із повторними випадками деструктивних форм МРТБ легень після застосування режимів лікування з бедаквіліном і лінезолідом виявлено Т-клітинний імунодефіцит за рахунок зниженого вмісту Т-лімфоцитів (в 1,5 разу нижче за норму), а саме Т-хелперів (в 1,9 разу нижче за норму).

Біографії авторів

Н.Є. Лаповець, Науково-­дослідний інститут епідеміології і гігієни Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького

Лаповець Наталія Євгеніївна
к. мед. н., ст. наук. співр., пров. наук. співр. лабораторії імунологічних досліджень туберкульозу,
інфекційних та паразитарних захворювань
79005, м. Львів, вул. Зелена, 12

О.А. Ткач, Науково-­дослідний інститут епідеміології і гігієни Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького

-

І.Л. Платонова, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

-

Л.Є. Лаповець, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

-

В.М. Акімова, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

-

Посилання

Barbova AI, ta in. Varianty mono- y polirezistentnosti MBT do protytuberkuloznyy preparativ I ryadu u khvoroho z novimi y povtorno vypadky tuberkulozu // Tuberkuloz. Lehenevi khvoroby. VIL-infektsiya. 2016;1(24):23—26 (Ukr.).

Borovikov V. Statistica: iskusstvo analiza dannykh na kompyu­tere. Dlya professionalov. SPb: Piter;2001:656 (Rus.).

Lapovets LYe, Lutsyk BD, Lebid HB, Akimova V M, Zubchenko SO. Posibnyk z laboratornoyi imunolohiyi. Lviv;2014:292 (Ukr.).

Melnyk VM, ta in. Aktualni pytannya otnosytelno khimiorezistentnoho tuberkulozu v Ukrayini. Ukr Pulmonol zhurn. 2017;2:51 (Ukr.).

Zignol M, Dean AS, Alikhanova N, Andres S, Cabibbe AM, Cirillo DM, et al. Population-based resistance of Mycobacterium tuberculosis isolatestopyrazinamide and fluoroquinolones: results from a multi country surveillance project. Lancet Infect Dis. 2016;16(10):1185-1192. doi:10.1016/S1473-3099(16)30190-6.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-01

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження