Досвід організації та проведення польсько­українського проєкту «Передача передового досвіду з діагностики, лікування та епідеміологічного нагляду за мультирезистентним туберкульозом на сході України»

Автор(и)

  • К. Гжесік Малопольська лікарня легеневих захворювань та реабілітації імені Едмунда Войтили, Ярошовець, Poland
  • К. Коромінас Польська гуманітарна команда, Краків, Poland
  • А. Немчик Польська гуманітарна команда, Краків, Poland
  • Л. Грищук Тернопільський національний медичний університет імені І. Горбачевського, Ukraine
  • Ю. Валецький Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30978/TB2021-2-76

Ключові слова:

мультирезистентний туберкульоз; діагностика; лікування; епідеміологічний нагляд; міжнародний обмін досвідом

Анотація

Проблема виявлення та лікування туберкульозу, особливо мультирезистентного, залишається актуальною у світі. У цій статті проаналізовано ситуацію з туберкульозом у Польщі і в Україні в сучасних умовах. Спільну роботу польських і українських спеціалістів представлено на прикладі польського шпиталю — Малопольської лікарні легеневих захворювань та реабілітації імені Едмунда Войтили (Ярошовець, Польща) та різних медичних лікувальних та вищих навчальних закладів України. Польські лікарі та спеціалісти тривалий час працювали над вивченням нових сучасних методів діагностики, лікування та профілактики туберкульозу. Цим питанням були присвячені щорічні з’їзди, які проводились у Кракові. У 2019 р. був підготовлений і впроваджений Польсько-український проєкт «Передача передового досвіду з діагностики, лікування та епідеміологічного нагляду за мультирезистентним туберкульозом на сході України». Проєкт був розроблений Поль­ською гуманітарною командою у співпраці з директором Малопольської лікарні легеневих захворювань та реабілітації імені Едмунда Войтили (Ярошовець, Польща) Кшиштофом Гжесіком. Це передбачало перебування та взаємну співпрацю в передачі найкращих практик лікарів, медичного персоналу, студентів та директорів лікарень з кількох міст України. Українські представники охорони здоров’я ознайомились з досягненнями в Ярошовці, бактеріологічній лабораторії у Кракові, Інсти­туті туберкульозу та легеневих захворювань у Варшаві та його підрозділі в Рабці-Здруй. Друга частина проєкту полягала в передачі знань та польського досвіду, накопиченого під час тренінгів, проведе­них у Польщі, із соціальними працівниками та працівниками лікарень в Україні (у Петро­павловську, Маріуполі, Луцьку та Тернополі), а також із медичними працівниками в Маріуполі. Враховуючи необхідність забезпечення безперервності лікування та діагностики туберкульозу в сучасних умовах, реагування на виклики, пов’язані з коронавірусною хворобою (COVID-19), слід об’єднати зусилля лікарів та інших спеціалістів Польщі і України, щоб досягти позитивних результатів.

Біографії авторів

К. Гжесік, Малопольська лікарня легеневих захворювань та реабілітації імені Едмунда Войтили, Ярошовець

-

К. Коромінас, Польська гуманітарна команда, Краків

-

А. Немчик, Польська гуманітарна команда, Краків

-

Л. Грищук, Тернопільський національний медичний університет імені І. Горбачевського

Грищук Леонід Андрійович
д. мед. н., проф. кафедри пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії
46002, м. Тернопіль, вул. Енергетична, 25

Ю. Валецький, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

-

Посилання

Todoriko LD, Petrenko VI, Valetsʹkyy YuM, Shevchenko OS, Semyaniv IO, Makoyda I.YA, Hryshchuk LA. Dosyahnennya ta skladni pytannya shchodo podolannya tuberkulʹozu v Ukrayini (konsolidovanyy pohlyad z riznykh rehioniv), (Achievements and difficult issues in overcoming tuberculosis in Ukraine (consolidated view from different regions). Tuberkulʹoz, lehenevi khvoroby, VIL-infektsiya. 2020;40(1):10-17. doi:10.30978/TB2020-1-10 [In Ukrainian].

Feshchenko Yu I, Melnyk V M, Humenyuk M I, Lynnyk M I. Epidemiolohichna sytuatsiya z tuberkulʹozu v Ukrayini (Epidemiological situation of tuberculosis in Ukraine ). 2019. Infusion & Chemotherapy. 2019;4:5-9 [In Ukrainian]. doi:10.32902/2663-0338-2019-4-5-9..

BO Fundatsiya «Hromadsʹkyy rukh «Ukrayintsi proty tuberkulʹozu». Shchodo nedopushchennya ruynuvannya ftyziatrychnoyi haluzi Ukrayiny (Regarding the prevention of the destruction of the tuberculosis branch of Ukraine). 2020. https://www.stoptb.org.ua/2020/01/25/shhodo-nedopushhennya-rujnuvannya-ftyziatrychnoyi-galuzi-ukrayiny-2/ [In Ukrainian].

Instytut Gruźlicy. Chorób Płuc opublikował raport o występowaniu gruźlicy w 2019 roku. 2020. https://szczepienia.pzh.gov.pl/instytut-gruzlicy-chorob-pluc-opublikowal-raport-o-wystepowaniu-gruzlicy-w-2019-roku.

USAID. Health. Tuberculosis. 2020. https://www.usaid.gov/ukraine/global-health.

World Health Organization (WHO). Global Tuberculosis Report, 2019. https://www.who.int/teams/global-tuberculosis-programme/tb-reports/global-report-2019.

World Health Organization (WHO). Information Note - Tuberculosis and COVID-19, COVID-19: Considerations for tuberculosis (TB) care (15 December 2020). Retrieved from: https://reliefweb.int/report/world/world-health-organization-who-information-note-tuberculosis-and-covid-19-covid-19.

World Health Organization (WHO). Tuberculosis and COVID-19. 2020. Retrieved from: https://www.who.int/teams/global-tuberculosis-programme/covid-19.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-29

Номер

Розділ

Епідемічна ситуація