Незнання історії туберкульозу — шлях до невиправданих помилок

Автор(и)

  • I.T. Pyatnochka ДВНЗ «Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України», Ukraine
  • S.I. Kornaha ДВНЗ «Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30978/TB2020-3-86

Ключові слова:

туберкульоз, історія туберкульозу, реформування протитуберкульозної служби

Анотація

Мета роботи — привернути увагу очільників медицини, передусім фтизіатрії, до проблеми туберкульозу через знання історичного минулого і застерегти від подальших помилок на майбутнє.

Матеріали та методи. В основу покладено літературні повідомлення, дані офіційної статистичної звітності, а також власні спостереження та дослідження.

Результати та обговорення. У статті наведено найважливіші дані щодо туберкульозу в історичному аспекті як у світовому масштабі, так і в Україні. Проаналізовано статистичні дані про захворюваність, смертність від туберкульозу, ефективність його лікування в розрізі десятиліть. Звернено увагу на необґрунтовано хибні думки про те, що всі питання щодо туберкульозу уже вирішено і що його ліквідовано як поширене захворювання. У 1995 р. Україну спіткала епідемія туберкульозу, яку вдалося зупинити завдяки міжнародній допомозі. Попри деякі успіхи в подоланні туберкульозу, в Україні за останні роки виникли нові стратегічні помилки в боротьбі з цим захворюванням при реорганізації протитуберкульозної служби. Україні необхідно враховувати передовий світовий досвід, але при тому не забувати про наші сьогоднішні реалії в боротьбі з цією доісторичною недугою.

Висновки. Досвід світової та вітчизняної фтизіатрії дає змогу фахівцям повніше зрозуміти проблему туберкульозу як захворювання з його поліморфним патоморфозом і невдачами в боротьбі з ним. Оскільки фтизіатри, які не знають історії розвитку свого фаху, — обмежені, недалекоглядні та схильні до помилок. Сьогоденні стратегічні прорахунки, поспішне закриття протитуберкульозних закладів, знач­не скорочення ліжкового фонду і кількості фтизіатрів може призвести до подальших непоправних негативних наслідків, і зокрема в період пандемії COVID-19.

Біографії авторів

I.T. Pyatnochka, ДВНЗ «Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України»

І.Т. П’ятночка

S.I. Kornaha, ДВНЗ «Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України»

Корнага Світлана Іванівна
д. мед. н., проф. кафедри пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії
46001, м. Тернопіль, Майдан Волі, 1

Посилання

Bibliya. Knyhy Svyashchennoho Pysannya Staroho i Novoho Zavitu: v ukrayinskomu perekladi z paralelnymy mistsyamy.Pereklad Patriarkha Filareta (Denysenka) (Ukr). K. Vydannya Kyivskoyi Patriarkhiyi Ukrayinskoyi Pravoslavnoyi Tserkvy Kyivskoho Patriarkhatu; 2004:1416.

Verkhratskyy SA. Istoriya medytsyny (Ukr) K. Zdorovya; 2011:352.

Kornaha SI, Pyatnochka IT. The epidemiological situation of multidrugresistant tuberculosis in the Ternopil region (2006—2015). Tuberculosis, Lung Diseases, HIV Infection (Ukr). 2016;4;103-108.

Melnyk VM, Novozhylova IA, Matusevych VG. The problem of low efficiency of treatment of patients with pulmonary tuberculosis. Ukr Pulmonol J (Ukr). 2019;1:25-32.

Pyatnochka IT, Kornaha SI, Thoryk NV. Sanitary-education of people - reduce the spread of multiresistant tuberculosis as important factors. Infect Dis (Ukr). 2015;4:54-58.

Todoriko LD, Petrenko VI, Valetskyi YuM, et al. Achievements and challenges in over coming tuberculosis in Ukraine (consolidated view from different regions). Tuberculosis, Lung Diseases, HIV Infection (Ukr). 2020;1:10-17.

Tuberkuloz v Ukrayini (Analitychno-statystychnyy dovidnyk). [Tuberculosis in Ukraine (Analytically statistical reference book)(Ukr). K.; 2018:105.

Feshchenko YuI, Melnyk VM. Istoriya vchennya pro tuberkuloz: posibnyk [History of the doctrine of tuberculosis: a manual] Institute of Phthisiology and Pulmonology. FG Yanovsky AMS of Ukraine(Ukr). Sumy: Lira-K Edition;2016:141.

Shtraykh SYa. NI Pirogov / The life of wonderful people (Rus). M. Journal-newspaper association;1933:160.

Caminero JA. Multidrug-resistanttuberculosis: epidemiology, riskfactorsandcase finding. IJTLD. 2010;14(4):382-390.

Magner LN. A History of Medicine. 2nd Ed. Boca Raton-London-New-York-Singapore: Taylor Francis Group; 2005:624.

Styblo K. Epidemiology of tuberculosis. The Hague: WHO; 1991:457.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-03

Номер

Розділ

Практика і досвід