Сучасні підходи до діагностики харчової алергії в дітей: оральні провокаційні проби (огляд літератури)
DOI:
https://doi.org/10.30978/TB2024-3-92Ключові слова:
харчова алергія; оральна провокаційна проба; діти.Анотація
Діагноз харчової алергії значною мірою впливає на життя пацієнтів та їхніх родин, обмежуючи харчування й соціальну активність. Неправильний діагноз може призвести до тяжких алергійних реакцій, тому точність діагностики має надзвичайно важливе значення. Харчову алергію, опосередковану імуноглобуліном E (IgE), діагностують за допомогою шкірних тестів або рівня специфічного IgE в сироватці крові. Однак для більшості алергенів єдиним надійним способом підтвердження діагнозу залишається оральна провокаційна проба (ОПП).
Мета роботи — висвітлити важливість оральних провокаційних проб у діагностиці харчової алергії та їхню актуальність для лікування харчової алергії.
Матеріали та методи. Проведено пошук інформації щодо ОПП у наукометричних базах даних Web of Science, Scopus, Google Scholar, ScienceDirect, PubMed за такими ключовими словами: «харчова алергія», «оральна провокаційна проба», «діти». Після опрацювання публікацій для огляду обрали фахові джерела, що відповідали умовам запиту та були опубліковані у 2017—2024 рр.
Результати та обговорення. Оральна провокаційна проба дає змогу визначити чутливість до алергену та тяжкість реакцій, що є корисним для визначення тактики лікування. Вона також має терапевтичну цінність, допомагаючи зменшити тривогу, пов’язану з харчовою алергією, та підвищити якість життя. Психологічні аспекти відіграють важливу роль у харчовій алергії, оскільки страх перед серйозними реакціями часто перевищує реальні ризики.
Одним із обмежень ОПП є потреба в значних ресурсах і спеціалізованих знаннях, доступних лише в спеціалізованих медичних центрах. Це призводить до тривалого очікування та затримки з уведенням їжі, що може збільшити ризик розвитку алергії. Крім того, ОПП часто проводять у контрольованих умовах, що не завжди відображує реальні випадкові впливи алергенів.
Результати ОПП можуть бути хибнопозитивними, хибнонегативними та непереконливими. Проби є трудомісткими та можуть впливати на відвідування школи або роботи пацієнтом і доглядачем. Важливо стандартизувати дози для кожного продукту відповідно до розміру порцій та віку пацієнтів.
Висновки. Частота харчової алергії зростає в світі та зокрема в Україні, тому є велика потреба в опануванні техніки провокаційної проби лікарями-алергологами та впровадженні в загальну алергологічну практику ОПП для встановлення харчової алергії в дітей.
Посилання
Volosovets О, Bolbot Y, Beketova G, Berezenko V, Umanets T, Rechkina O, Міtiuriaeva-Korniyko I, Volosovets T, Churylina A. Allergic march in children of Ukraine. Med. perspekt. [Internet]. 2021Dec.20 [cited 2024Jun.2];26(4):181-8. http://doi.org/10.26641/2307-0404.2021.4.248227. Ukrainian.
Volosovets OP, Bolbot YuK, Beketova GV, Berezenko VS, Umanets TR, Rechkina OO, Міtiuriaeva-Korniyko IO, Volosovets TМ, Pochinok TV. [Allergic and non-allergic skin diseases in children of Ukraine: a retrospective study of the prevalence and incidence over the past 24 years]. Medicni perspektivi. 2021;26(3):188-196. https://doi.org/10.26641/2307-0404.2021.3.242265. Ukrainian.
Volosovets O, Kryvopustov S, Mozyrskaya O, Slusar N. [Significance of food allergy in atopic dermatitis in children]. Child’s Health. 2022 Jan. 19 [cited 2024 Jun. 28];16(7):455-60. http://doi.org/10.22141/2224-0551.16.7.2021.244573. Ukrainian.
Volosovets ОP, Кryuchko TO, Marushko YuV, et al. [Pathomorphosis of diseases of the digestive system allergic and non-allergic genesis in children of Ukraine in the dynamics of 25 years of observation]. World of Medicine and Biology. 2022;3(81)40-45. https://doi.org/10.26724/2079-8334-2022-3-81-40-45. Ukrainian.
Akuete K, Guffey D, Israelsen RB, et al. Multicenter prevalence of anaphylaxis in clinic-based oral food challenges. Ann Allergy Asthma Immunol. 2017;119(4):339-48. http://doi.org/10.1016/j.anai.2017.07.028.
Álvarez García O, Bartra J, Ruiz-Garcia M, et al. No apparent impact of incremental dosing on eliciting dose at double-blind, placebo-controlled peanut challenge. Allergy. 2022;77(2):667-70. http://doi.org/10.1111/all.15130.
Anvari S, Miller J, Yeh CY, Davis CM. IgE-mediated food allergy. Clin Rev Allergy Immunol. 2019;57(2):244-60. http://doi.org/10.1007/s12016-018-8710-3.
Arkwright PD, MacMahon J, Koplin J, et al. Severity and threshold of peanut reactivity during hospital-based open oral food challenges: An international multicenter survey. Pediatr Allergy Immunol. 2018;29(7):754-61. http://doi.org/10.1111/pai.12959.
Barni S, Sarti L, Mori F, Liotti L, Pucci N, Novembre E. A modified oral food challenge in children with food protein-induced enterocolitis syndrome. Clin Exp Allergy. 2019;49(12):1633-6. http://doi.org/10.1111/cea.13477.
Bird JA, Barni S, Brown-Whitehorn TF, du Toit G, Infante S, Nowak-Wegrzyn A. Food protein-induced enterocolitis syndrome oral food challenge: Time for a change? Ann Allergy Asthma Immunol. 2021;126(5):506-15. http://doi.org/10.1016/j.anai.2021.02.022.
Bird JA, Groetch M, Allen KJ, et al. Conducting an oral food challenge to peanut in an infant. J Allergy Clin Immunol Pract. 2017;5(2):301-11. http://doi.org/10.1016/j.jaip.2016.07.019.
Burrell S, Patel N, Vazquez-Ortiz M, Campbell DE, DunnGalvin A, Turner PJ. Self-administration of adrenaline for anaphylaxis during in-hospital food challenges improves health-related quality of life. Arch Dis Child. 2021;106(6):558-63. http://doi.org/10.1136/archdischild-2020-319906.
Chong KW, Ruiz-Garcia M, Patel N, Boyle RJ, Turner PJ. Reaction phenotypes in IgE-mediated food allergy and anaphylaxis. Ann Allergy Asthma Immunol. 2020;124(5):473-8. http://doi.org/10.1016/j.anai.2019.12.023.
Esmaeilzadeh H, Alyasin S, Haghighat M, Nabavizadeh H, Esmaeilzadeh E, Mosavat F. The effect of baked milk on accelerating unheated cow’s milk tolerance: A control randomized clinical trial. Pediatr Allergy Immunol. 2018;29(7):747-53. http://doi.org/10.1111/pai.12958.
Foong RX, Dantzer JA, Wood RA, Santos AF. Improving diagnostic accuracy in food allergy. J Allergy Clin Immunol Pract. 2021;9(1):71-80. http://doi.org/10.1016/j.jaip.2020.09.037.
Foong RX, Santos AF. Biomarkers of diagnosis and resolution of food allergy. Pediatr Allergy Immunol. 2021;32(2):223-33. http://doi.org/10.1111/pai.13389.
Greenhawt M. Pearls and pitfalls of food challenges in infants. Allergy Asthma Proc. 2019;40(1):62-9. http://doi.org/10.2500/aap.2019.40.4187.
Greer FR, Sicherer SH, Burks AW; Committee on Nutrition; Section on Allergy and Immunology. The effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease in infants and children: the role of maternal dietary restriction, breastfeeding, hydrolyzed formulas, and timing of introduction of allergenic complementary foods. Pediatrics. 2019;143(4):e20190281. http://doi.org/10.1542/peds.2019-0281.
Hsu E, Soller L, Abrams EM, Protudjer JLP, Mill C, Chan ES. Oral food challenge implementation: the first mixed-methods study exploring barriers and solutions. J Allergy Clin Immunol Pract. 2020;8(1):149-56.e1. http://doi.org/10.1016/j.jaip.2019.06.034.
Itazawa T, Adachi Y, Takahashi Y, et al. The severity of reaction after food challenges depends on the indication: A prospective multicenter study. Pediatr Allergy Immunol. 2020;31(2):167-74. http://doi.org/10.1111/pai.13140.
Ito N, Yamamoto-Hanada K, Yang L, et al. Predictors of oral food challenge outcome in young children. Clin Exp Allergy. 2024;54(1):64-6. http://doi.org/10.1111/cea.14422.
Kaczmarski M, Wasilewska J, Jarocka-Cyrta E, et al. Original paper Polish statement on food allergy in children and adolescents. Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii. 2011;28(5):331-67.
Kim M, Lee JY, Yang HK, et al. The natural course of immediate-type cow’s milk and egg allergies in children. Int Arch Allergy Immunol. 2020;181(2):103-10. http://doi.org/10.1159/000503749.
Lee E, Mehr S, Turner PJ, Joshi P, Campbell DE. Adherence to extensively heated egg and cow’s milk after successful oral food challenge. J Allergy Clin Immunol Pract. 2015;3(1):125-7.e4. http://doi.org/10.1016/j.jaip.2014.08.013.
Leonard SA, Caubet JC, Kim JS, Groetch M, Nowak-Węgrzyn A. Baked milk- and egg-containing diet in the management of milk and egg allergy. J Allergy Clin Immunol Pract. 2015;3(1):13-24. http://doi.org/10.1016/j.jaip.2014.10.001.
Meyer R, Venter C, Bognanni A, et al. World Allergy Organization (WAO) Diagnosis and Rationale for Action against Cow’s Milk Allergy (DRACMA) Guideline update - VII - Milk elimination and reintroduction in the diagnostic process of cow’s milk allergy. World Allergy Organ J. 2023;16(7):100785. Published 2023 Jul 24. http://doi.org/10.1016/j.waojou.2023.100785.
Moran TP. The external exposome and food allergy. Curr Allergy Asthma Rep. 2020;20(8):37. Published 2020 Jun 6. http://doi.org/10.1007/s11882-020-00936-2.
Nowak-Węgrzyn A, Chehade M, Groetch ME, et al. International consensus guidelines for the diagnosis and management of food protein-induced enterocolitis syndrome: Executive summary-Workgroup Report of the Adverse Reactions to Foods Committee, American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. J Allergy Clin Immunol. 2017;139(4):1111-26.e4. http://doi.org/10.1016/j.jaci.2016.12.966.
Osinka K, Dumycz K, Kwiek B, Feleszko W. Novel therapeutic approaches to atopic dermatitis. Arch Immunol Ther Exp (Warsz). 2018;66(3):171-81. http://doi.org/10.1007/s00005-017-0487-1.
PALISADE Group of Clinical Investigators, Vickery BP, Vereda A, et al. AR101 Oral immunotherapy for peanut allergy. N Engl J Med. 2018;379(21):1991-2001. http://doi.org/10.1056/NEJMoa1812856.
Patel N, Shreffler WG, Custovic A, Santos AF. Will oral food challenges still be part of allergy care in 10 years’ time? J Allergy Clin Immunol Pract. 2023;11(4):988-96. http://doi.org/10.1016/j.jaip.2023.02.010.
Platts-Mills TA, Schuyler AJ, Tripathi A, Commins SP. Anaphylaxis to the carbohydrate side chain alpha-gal. Immunol Allergy Clin North Am. 2015;35(2):247-60. http://doi.org/10.1016/j.iac.2015.01.009.
Purington N, Chinthrajah RS, Long A, et al. Eliciting dose and safety outcomes from a large dataset of standardized multiple food challenges. Front Immunol. 2018;9:2057. Published 2018 Sep 21. http://doi.org/10.3389/fimmu.2018.02057.
Ryczaj K, Chojnowska-Wójtowicz M, Dumycz K, Feleszko W, Kulus M. Prevalence of major food allergens in skincare products for atopic dermatitis. Postepy Dermatol Alergol. 2023;40(6):762-65. http://doi.org/10.5114/ada.2023.133819.
Saleh-Langenberg J, Flokstra-de Blok BM, AlAgla N, Kollen BJ, Dubois AE. Late reactions in food-allergic children and adolescents after double-blind, placebo-controlled food challenges. Allergy. 2016;71(7):1069-73. http://doi.org/10.1111/all.12923.
Santos AF, Du Toit G, O’Rourke C, et al. Biomarkers of severity and threshold of allergic reactions during oral peanut challenges. J Allergy Clin Immunol. 2020;146(2):344-55. http://doi.org/10.1016/j.jaci.2020.03.035.
Santos AF, Riggioni C, Agache I, et al. EAACI guidelines on the diagnosis of IgE-mediated food allergy. Allergy. 2023;78(12): 3057-76. http://doi.org/10.1111/all.15902.
Schroer B, Bjelac J. Moving Past «Avoid all nuts»: Individualizing management of children with peanut/tree nut allergies. Immunol Allergy Clin North Am. 2019;39(4):495-506. http://doi.org/10.1016/j.iac.2019.07.004.
Tosca MA, Ciprandi G. Oral food challenge to milk is still necessary to diagnose cow’s milk allergy and should be conducted in adequate facilities. Allergy Asthma Proc. 2023;44(4):e2. http://doi.org/10.2500/aap.2023.44.230032.
Upton J, Nowak-Wegrzyn A. The impact of baked egg and baked milk diets on IgE- and non-IgE-mediated allergy. Clin Rev Allergy Immunol. 2018;55(2):118-38. http://doi.org/10.1007/s12016-018-8669-0.
Upton JEM, Bird JA. Oral food challenges: Special considerations. Ann Allergy Asthma Immunol. 2020;124(5):451-8. http://doi.org/10.1016/j.anai.2020.02.008.
Virkud YV, Chen YC, Stieb ES, et al. Analysis of oral food challenge outcomes in IgE-mediated food allergies to almond in a large cohort. J Allergy Clin Immunol Pract. 2019;7(7):2359-68.e3. http://doi.org/10.1016/j.jaip.2019.03.049.
Wang KY, Lee J, Cianferoni A, et al. Food Protein-induced enterocolitis syndrome food challenges: experience from a large referral center. J Allergy Clin Immunol Pract. 2019;7(2):444-50. http://doi.org/10.1016/j.jaip.2018.09.009.
Warren C, Dyer A, Lombard L, Dunn-Galvin A, Gupta R. The psychosocial burden of food allergy among adults: A US population-based study. J Allergy Clin Immunol Pract. 2021;9(6):2452-60.e3. http://doi.org/10.1016/j.jaip.2021.02.039.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Автори
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.