Протидія туберкульозу в умовах пандемії, спричиненої коронавірусом SARS­CoV­2 (за результатами слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування)

Автор(и)

  • Л.А. Масюк Міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров’я», Київ, Ukraine
  • О.В. Василенко Міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров’я», Київ, Ukraine
  • Є.П. Гелюх Міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров’я», Київ, Ukraine
  • З.М. Іслам Міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров’я», Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30978/TB2021-2-5

Ключові слова:

туберкульоз; комітетські слухання; COVID-19; пандемія

Анотація

У березні 2021 р. у Комітеті Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування відбулися слухання на тему: «Протидія туберкульозу в умовах пандемії, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» за участю народних депутатів України, фахівців Міністерства охорони здоров’я України, Національної служби здоров’я України, Міністерства соціальної політики України, Державної установи «Центр громадського здоров’я МОЗ України», Державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України», закладів охорони здоров’я первинного та третинного спеціалізованого рівнів медичної допомоги, секретаріату Націо­нальної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, представників громадянського суспільства та спільнот, яких торкнулася ця проблема. Учасники слухань констатували, що питання протидії цьому захворюванню залишається вкрай актуальним та вимагає невідкладного вирішення як на найвищому державному рівні, так і на рівні громад. Посилення консолідованої відповіді на проблеми туберкульозу в умовах COVID-19 є запорукою забезпечення довгострокової сталості послуг задля збереження прогресу минулих років, використання уроків, отриманих під час пандемії СOVІD-19, і ­їхнього спрямування на протидію туберкульозу в Україні.
За результатами комітетських слухань було напрацьовано рекомендації Кабінету Міністрів України, Міністерству охорони здоров’я України, Міністерству соціальної політики України, обласним та Київській міській радам і державним адміністраціям. Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування здійснюватиме щоквартальний контроль над вжитими заходами.

Біографії авторів

Л.А. Масюк, Міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров’я», Київ

Масюк Лілія Анатоліївна
координатор проєкту МБФ «Альянс громадського здоров’я», член Координаційного комітету міжфракційного парламентського об’єднання «Парламентська платформа боротьби з ТБ»
01601 м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 24, корпус 3

О.В. Василенко, Міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров’я», Київ

-

Є.П. Гелюх, Міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров’я», Київ

-

З.М. Іслам , Міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров’я», Київ

-

Посилання

Tuberkulez. Osnovnyie faktyi. VOOZ, 2020. https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/tuberculosis.

Tuberkulez. Strategiya VOZ po likvidatsii tuberkuleza: tseli i pokazateli. https://www.who.int/tb/strategy/end-tb/ru/

Tuberculosis patient cost surveys: a handbook World Health Organization, 2017, xii. http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/259701/9789241513524-eng.pdf;jsessionid=2D05E6F917C808DB64085B82F1AC4999?sequence=1

Pro Komitet. Pravova baza diialnosti Komitetu, Predmety vidannia http://komzdrav.rada.gov.ua/ (Ukr.).

Diialnist Komitetu. Slukhannia. Audiozapys slukhan. http://komzdrav.rada.gov.ua/documents/sluhannja9skl/74797.html (Ukr.).

Rishennia «Pro rekomendatsii slukhan u Komiteti Verkhovnoi Rady Ukrainy z pytan zdorovia natsii, medychnoi dopomohy ta medychnoho strakhuvannia na temu: «Protydiia tuberkulozu v umovakh pandemii, sprychynenoi koronavirusom SARS-CoV-2 Verkhovna Rada Ukrainy. http://komzdrav.rada.gov.ua/uploads/documents/32236.pdf (Ukr.).

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-29

Номер

Розділ

Передова стаття