Досвід впровадження фінансування на основі результатів у практику надання послуг хворим на туберкульоз

Автор(и)

  • Е. P. Geliukh МБФ «Альянс громадського здоров’я», Київ, Ukraine
  • N. M. Kamenskaya МБФ «Альянс громадського здоров’я», Київ, Ukraine
  • O. I. Masіuk МБФ «Альянс громадського здоров’я», Київ, Ukraine
  • S. A. Filippovich МБФ «Альянс громадського здоров’я», Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30978/TB2018-1-69

Ключові слова:

туберкульоз, мультирезистентний туберкульоз, амбулаторне лікування, протитуберкульозне лікування, фінансування на основі результатів

Анотація

Мета роботи — описати впровадження пілотного проекту «Фінансування на основі результатів для забезпечення контрольованого лікування хворих на туберкульоз (ТБ) на амбулаторному етапі» у Одеському регіоні та оцінити його ефективність.

Матеріали та методи. У дослідження введено 422 хворих на чутливий ТБ та 60 — на хіміорезистентний ТБ (ХРТБ), які отримували контрольоване лікування в рамках Проекту «Фінансування на основі результатів для забезпечення контрольованого лікування хворих на ТБ на амбулаторному етапі» (Проект) в Одеському регіоні. Результати лікування пацієнтів з чутливим ТБ 1—2­ї когорти 2017 р. (140 осіб), які завершили курс, було враховано для оцінки ефективності моделі.

Результати та обговорення. МБФ «Альянс громадського здоров’я» за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, ТБ та малярією впроваджував пілотний проект «Фінан­сування на основі результатів для забезпечення контрольованого лікування хворих на ТБ» шляхом залучення фахівців ЦПМСД. Головна мета Проекту — відпрацювати нову для України модель фінансування контрольованого лікування хворих на ТБ на амбулаторному етапі для орієнтування медичних працівників ЦПМСД на кінцеві результати — зменшення відривів від лікування та поліпшення його ефективності.

Висновки. У рамках згаданого Проекту забезпечено контрольоване амбулаторне лікування 422 хворих на ТБ та 60 хворих на мультирезистентний туберкульоз шляхом залучення фахівців центрів первинної медико­санітарної допомоги. Середня вартість контрольованого амбулаторного 6­місячного курсу лікування хворого на ТБ на базі центрів у рамках Проекту становила 2288 грн, на хіміорезистентний — 2652 грн. Фінансова мотивація на основі результатів є незначною, але ефективним методом заохочення фахівців центрів первинної медико­санітарної допомоги для надання послуг хворим на ТБ/ХРТБ. Зазначена модель фінансування лікувальних закладів надає змогу для переходу на амбулаторні пацієнт­орієнтовані моделі лікування ТБ/ХРТБ із досягненням ефективних результатів лікування. Проект продемонстрував спроможність щодо забезпечення високої ефективності лікування хворих на ТБ (92,9 %). Пілотована модель впровадження фінансування на основі результатів у практику надання послуг хворим на ТБ на базі центрів первинної медико­санітарної допомоги може створити суттєвий базис для загальної стратегії забезпечення сталості програм протидії ТБ, що сприятиме досягненню цілей Глобальної стратегії ВООЗ із протидії ТБ «Покласти край туберкульозу».

Біографії авторів

Е. P. Geliukh, МБФ «Альянс громадського здоров’я», Київ

Є. П. Гелюх

N. M. Kamenskaya, МБФ «Альянс громадського здоров’я», Київ

Н. М. Каменська

O. I. Masіuk, МБФ «Альянс громадського здоров’я», Київ

Масюк Олег Іванович, консультант
03150, м. Київ, вул. Ділова 5, корп. 10A
Тел. (044) 490-54-85

S. A. Filippovich, МБФ «Альянс громадського здоров’я», Київ

С. А. Філіппович

Посилання

Analytical and statistical directory "Tuberculosis in Ukraine". Kyiv; 2017:59 (in Ukr).

The Concept of the National Targeted Social Program for Tuberculosis Control for 2018-2021, http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1011-2017-%D1%80 (in Ukr).

Model of anti-TB care, focused on people's needs, WHO; 2017:3 https://drive.google.com/file/d/0B2TGxpVA2X9iblMyRFUzOWNMbTQ/view (in Rus).

http://aph.org.ua/uk/novyny/alyans-rozpochynaye-proekt-zabezpechennya-kontrolovanogo-likuvannya-hvoryh-na-tuberkuloz/

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Практика і досвід