Відеоасистовані оперативні втручання при лікуванні хворих на туберкульоз легень і плеври

Автор(и)

  • M.S. Opanasenko ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського НАМН України», Київ, Ukraine
  • O.V. Tereshkovich ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського НАМН України», Київ, Ukraine
  • M.Yu. Shamray ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського НАМН України», Київ, Ukraine
  • B.M. Konik ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського НАМН України», Київ, Ukraine
  • V.I. Lysenko ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського НАМН України», Київ, Ukraine
  • L.I. Levanda ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського НАМН України», Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30978/TB2020-3-27

Ключові слова:

відеоасистовані, туберкульоз, легені

Анотація

Мета роботи — проаналізувати та порівняти досвід виконання VATS-резекцій легень та VATS- плевректомію з декортикацією (ПЕ з ДК) легені в пацієнтів з туберкульозом легень порівняно з класичними методами виконання резекції легені і плевректомії.

Матеріали та методи. У рамках дослідження пацієнтів було розподілено на дві групи. Перша — пацієнти, яким проводили VATS-резекцію та класичну резекцію з широкою торакотомією з приводу туберкульозу. Друга — пацієнти, хворі на туберкульоз, яким проводили VATS ПЕ з ДК та її класичний варіант.

Результати та обговорення. Проведення VATS-резекції легені у хворих на туберкульоз порівняно з класичними відкритими резекціями дало змогу зменшити кількість інтраопераційних ускладнень на 3,6 %, кількість післяопераційних ускладнень — на 3,1 %, середню крововтрату під час операції — майже на 100,0 мл, середню тривалість операції — більше ніж на 90 хв, середній термін перебування хворого в реанімаційному відділенні — на 2 дні, середній термін перебування хворого в стаціонарі в післяопераційному періоді — майже удвічі, середній термін призначення наркотичних анальгетиків — на 3 дні, кількість рецидивів захворювання — на 1,6 %. Рання мобілізація хворих (до 3 діб), у яких використовувалась VATS-методика, спостерігалась на 77,3 % частіше, ніж у хворих, прооперованих традиційним відкритим способом. Загальна ефективність лікування в основній групі підвищилась на 3,0 %. VATS ПЕ з ДК було проведено 35 пацієнтам, а класична плевректомія з декортикацією легені — 38 пацієнтам.

Висновки. VATS-оперативні втручання як метод лікування хворих на туберкульоз легень і плеври є ефективним, зручним та малотравматичним методом. Виконання VATS-оперативного втручання супроводжується незначною крововтратою, кращим косметичним ефектом порівняно з торакотомією. Застосування VATS-оперативних втручань дає змогу проводити більш ранню мобілізацію хворого і розширювати показання до використання VATS-оперативних втручань у хворих літнього віку та пацієнтів з обмеженими вітальними функціями, зменшити строки перебування хворого в стаціонарі, а відповідно — і кошторис на лікування.

Біографії авторів

M.S. Opanasenko, ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського НАМН України», Київ

Опанасенко Микола Степанович
д. мед. н., проф., зав. відділення торакальної хірургії і інвазивних методів діагностики
03038, м. Київ, вул. М. Амосова, 10

O.V. Tereshkovich, ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського НАМН України», Київ

Терешкович Олександр Володимирович
к. мед. н., ст. наук. співр. відділення торакальної хірургії і інвазивних методів діагностики

M.Yu. Shamray, ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського НАМН України», Київ

Шамрай Максим Юрійович
лікар-анестезіолог відділення анестезіології

B.M. Konik, ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського НАМН України», Київ

Конік Богдан Миколайович
к. мед. н., зав. відділення хірургічного лікування туберкульозу і неспецифічних захворювань легень, ускладнених гнійно-септичними інфекціями

V.I. Lysenko, ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського НАМН України», Київ

Лисенко Володимир Ігорович
лікар-хірург відділення хірургічного лікування туберкульозу і неспецифічних захворювань легень, ускладнених гнійно-септичними інфекціями

L.I. Levanda, ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського НАМН України», Київ

Леванда Лариса Іванівна
зав. відділення анестезіології

Посилання

Giller DB, Sadovnikova SS, Papkov AV, i dr. Effektivnost' vypolneniya videoassistirovannykh anatomicheskikh rezektsiy legkikh. Ros MM biol Vestn im akad IP Pavlova. 2014;1:126-130.

Izmaylov YeP, Rodin SD, Naumova TA. Rezul'taty primeneniya videoassistirovannoy minitorakotomiy pri lechenii ostroy empiyemy plevry / 21-y nats kongr po boleznyam organov dykhaniya. Ufa; 2011:101-102.

Chung JH, et al. Uniportal video-assisted thoracoscopic lobec­tomy: an alternative to conventional thoracoscopic lobectomy in lung cancer surgery? Interact Cardiovasc Thorac Surg. 2015;20(6):813-819. doi:10.1093/icvts/ivv034.

Ismail NA, Elsaegh M, Dunning J. Novel Techniques in Video-assisted Thoracic Surgery (VATS). Lobectomy Surg Technol Int. 2015;26:206-209.

McElnay P, et al. Adopting a standardized anterior approach significantly increases video-assisted thoracoscopic surgery lobectomy rates. Eur J Cardiothorac Surg. 2014;1:100105. doi:10.1093/ejcts/ezt561.

Melfi FM, Fanucchi O, Davini F, Mussi A. VATS-based approach for robotic lobectomy. Thorac Surg Clin. 2014;2:143-149. doi:10.1016/j.thorsurg.2014.02.003.

Mercedes de la Torre, et al. Uniportal VATS lobectomy. Minerva Chir. 2016;71(1):46-60.

Mollberg NM, Mulligan MS. Video-assisted thoracoscopic (VATS) lobectomy after induction therapy. Thorac Surg Clin. 2014;4:465-470. doi:10.1016/j.thorsurg.2014.07.013.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-03

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження