Демієлінізуюче захворювання, яке може приховувати ВІЛ-інфекцію. Клінічний випадок

Автор(и)

  • P.A. Dyachenko Центр інфекційних порушень нервової системи ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського НАМН України», Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30978/TB2018-4-73

Ключові слова:

ВІЛ-інфекція, демієлінізуюче захворювання, герпесвіруси

Анотація

У значної частини пацієнтів з ВІЛ/СНІДом пошкоджується нервова система. Спостерігаються також випадки, коли опортуністичні інфекції нервової системи, особливо герпесвірусного походження, можуть приховувати основне захворювання, що ускладнює діагностику.
Ми повідомляємо про випадок захворювання 41-річної жінки, яка поступила до Центру інфекційних уражень нервової системи (Київ, Україна) в серпні 2018 р. після розвитку гострої лихоманки, що супроводжувалася лівостороннім геміпарезом, порушенням координації, з підозрою на демієлінізуюче захворювання. Туберкульоз і ВІЛ не виявлено. Фізикальне обстеження показало тремтіння в руках під час проби Барре. Координаторні тести виконувала з інтенцією, хиткість у позі Ромберга. При МРТ виявлено невелике вогнище. Антитіла до HSV1/2, CMV, Tox. gondii були виявлені в лікворі і крові. При дослідженні крові були виявлені ДНК EBV і РНК HCV. Експрес-тест на ВІЛ виявився негативним. Повторний аналіз крові, проведений через 10 днів, показав низький рівень CD4+ Т-клітин (36 клітин/1 мкл) і РНК ВІЛ (850 104 коп/мл). Також були виявлені антитіла до ВІЛ. В результаті пацієнтка була переведена в спеціалізоване відділення для подальшого лікування.

Висновки. З огляду на високий клінічний поліморфізм ВІЛ/СНІДу лікарі всіх спеціальностей повинні бути уважні до можливих неврологічних виявів цього захворювання для своєчасної діагностики та лікувуання пацієнтів.

Біографія автора

P.A. Dyachenko, Центр інфекційних порушень нервової системи ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського НАМН України», Київ

Дьяченко Павло Анатолійович, к. мед. н., ст. наук. співр.
04123, м. Київ, вул. Галицька, 4

Посилання

HIV-infection in Ukraine. Public Health Center. Inf. bull. N 49. К.; 2018 (Ukr).

Dyachenko P, Smiianova O, Kurhanskaya V, Oleshko A, Dyachenko A. Epstein-Barr virus-associated encephalitis in a case-series of more than 40 patients. Wiad Lek. 2018;71(6):1224-1230.

Dyachenko PA, Dyachenko AG. The Spectrum of Herpesvirus Infections of the Nervous System in Adult Patients in Ukraine: A Prospective Single Center Study. Int Neuropsych Dis J. 2017;9(4):1-10.

Shah D, Flanigan T, Lally E. Routine screening for HIV in rheu- matology practice. J Clin Rheumatol. 2011;17(3):154-156.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Випадок з практики